Przy przygotowywaniu odziezy do miary nalezy przefastrygowac zalamanie kazdej faldy z osobna lub tez lekko je przeprasowac

Przy przygotowywaniu odzieży do miary należy przefastrygować załamanie każdej fałdy z osobna lub też lekko je przeprasować. Można wówczas sprawdzić, czy fałdy prawidłowo się układają. Części odzieży, na których fałdy mają mieć jednakową szerokość, możemy bez trudu przygotować do szycia. Mianowicie odmierzamy na przemian raz szerokość i raz głębokość fałd u dołu i u góry oraz na linii środkowej między dołem i górą, następnie napinamy odmierzone miejsca szpilkami albo znaczymy je kredą, po czym albo upinamy, albo fastrygujemy fałdy odpowiednio do tych oznaczeń. Uwaga. Wewnętrzne załamanie fałdy powinno przebiegać wzdłuż prostej nitki w tkaninie, natomiast linia biegu zewnętrznego załamania może ulegać zmianie. Jeśli zależy nam na tym, aby fałdy nie rozchodziły się od góry, należy je albo zastębnować od spodu na krótkim odcinku do bioder, albo też przytrzymać naszytą również od spodu na linii bioder tasiemką. Tasiem kę tę podfastrygowuje się i następnie przyszywa tylko do wewnętrznych załamań fałd. [patrz też: sukienki sylwestrowe, sukienki duże rozmiary, sukienki koktajlowe ]

Tags: , ,

This entry was posted on Saturday, February 10th, 2018 at 12:00 am and is filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

 

Comments are closed.

Artykuł dotyczy tematów: sukienki duże rozmiary sukienki koktajlowe sukienki sylwestrowe